Председателят на управителния съвет на Българска асоциация на хазартните дейности изпрати

...
Председателят на управителния съвет на Българска асоциация на хазартните дейности изпрати
Коментари Харесай

Хазартният бизнес скочи срещу готвената забрана за реклама в България

Председателят на управителния съвет на Българска асоциация на хазартните действия изпрати писмо до Народното събрание, съобщи " Парите ни ". В него Стилян Шишков излага позицията си за желаното прекъсване на рекламите на хазартни игри.

Публикуваме цялата позиция без редакторска интервенция:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От името на Българската асоциация на хазартните действия показваме мнение, което молим да бъде взето поради при разискването на импортирания ЗИД на ЗХ.

В придружителното към плана на ЗИД на ЗХ писмо, адресирано до Председателя на Народното събрание, вносителите са отправили молба „ законопроектът да бъде показан за разглеждане и гласоподаване според открития за това ред “.

Установеният ред според член 71, алинея 3 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание  предвижда когато законопроектите се внасят от народни представители предварителната оценка за влияние да е според методологията, приложена към правилника, като „ се ползва член 26, ал.1 от Закона за нормативните актове “. Тази препоръка задължава вносителите да зачетат правилата на „ нужда, аргументираност, предвидимост, неприкритост, координация, субсидиарност, пропорция и непоклатимост “.

В рамките на календарната 2024 година БАХД взе участие в голям брой полемики, проведени от Министерство на финансите, Съвета за електронни медии, Националния съвет за саморегулация, неправителствени организации и такива, които сплотяват ползи на своите членове в областта на игралната промишленост.

Необходимостта от въвеждане на спомагателни ограничения за ограничение на рекламата, тъй че да бъдат предпазени уязвимите групи се споделя освен от БАХД, само че и от всички неправителствени организации в бранша. С оглед използваното законодателство на Европейски Съюз, и по-специално Директивата за аудиовизуалните медийни услуги (AVMSD), която предизвиква потреблението на саморегулиране и взаимно контролиране на рекламата, в това число на рекламата на
хазартни игри  в подтекста на Препоръката на Европейска комисия от 14 юли 2014 година по отношение на " правилата за отбрана на потребителите и играчите на онлайн хазартни услуги и за попречване на онлайн хазарта измежду малолетните ", (2014/478/ЕС), към сегашния миг е налице опит за основаване на саморегулативна мярка, която се материализира в подписания МЕМОРАНДУМ МЕЖДУ ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ОРГАНИЗАТОРИ НА ОНЛАЙН ЗАЛАГАНИЯ ЗА ОТГОВОРНА РЕКЛАМА НА ХАЗАРТНИ ИГРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в действие за 2023 година и 2024 година

В допълнение към настоящия Меморандум, лицензираните уредници са предложили на Националния съвет за саморегулация да гласоподава промени в Етичните правила за реклама и комерсиална връзка на
хазартни игри, тъй че да бъдат въведени ограничавания във връзка с:

- Обявяване на размера на облаги и/или предметни награди, размер и брой на бонуси;
- Излъчването на телевизионна и радио реклама само в часовия пояс от 6,00 ч. до 19,00 ч., с изключение на в границите на 10 минути преди, след и по време на директното лъчение на спортни събития и предаванията за тях;
- Позиционирането на реклама на
хазартни игри върху облекла, екипировка или артикули, предопределени за малолетни и малолетни лица;
- Забрана за присъединяване в реклама на
хазарт на лица, които: а)  не са навършили 23 години; б) са герои и облици от филми или стратегии, чиято съществена публика са деца; и/или в) са  настоящи публицисти – водещи на новини;
- Поставянето реклама на
хазарт на външно построени уреди вид билборд с наоколо до 100 м. от детски градини и учебни заведения по смисъла на Закона за предучилищното и учебното образование;
- Всяка непряка, позволена реклама на
хазартна игра да съдържа обръщение за рационално залагане (отговорна игра);
- Представянето на присъединяване в игрите като значима част от метода на живот на обособения субект, като сурогат на обществените контакти и/или допустимо решение на обществени, просветителни, персонални и професионални проблеми, като опция на заетостта, решение на финансови проблеми или форма на финансова инвестиция и удобно за обществения триумф занятие.

В рамките на промишлеността се създават защитни ограничения за въвеждане на ограничавания за присъединяване в
хазартни игри, проведени онлайн. Следва да бъде маркирано, че огромна част от хазартните уредници към този момент оферират такива ограничения на записаните си участници, само че както и Меморандума, по този начин и тези ограничения нямат наложителен темперамент за всички уредници и не се съблюдават от тези, които не са подписали тези документи.

БАХД взе участие и в работата на Европейската асоциация за игри и
хазарт (EGBA), където има опция да взе участие в съвещания с представители на неправителствените организации в страните членки на Европейски Съюз в региона на хазарта.

При разискването на въпросите за вредите от
хазарт и осъществяване на обществено виновна игра, рекламата всекидневно се слага в ядрото на тази проблематика. В рамките на общностната съществуват модели в целия вероятен набор – от цялостна възбрана, до детайлни указания и наръчници за основаване и разпространяване на реклама. За сполучлив модел по формулировка се смята този, който е заел вниманието на евентуално уязвимите групи с други занимания и като най-малко резултат не е довел до повишение на трафика към нелицензираните уеб сайтове.

Опитът демонстрира, че страните, в които рекламата беше изцяло неразрешена, или към този момент са отменили, или са оповестили идно анулиране на това ограничаване.

Освен в Европа, тези базисни разбирани са възприети и в Съединените щати където онлайн игрите най-късно получиха разрешителни режими като разследване от невъзможността да се овладее повишаването на сивия бранш.

С предлагането на вносителите да се забрани телевизионната и радио рекламата с изключение на, че не е регистриран евентуалния резултат за разгръщане на сивия бранш, самите малките екрани и радиа не са посочени като заинтригувани лица, във връзка с които импортирания ЗИД на ЗХ би имал директно влияние.

Предвид идното Европейско футболно състезание малките екрани към този момент са възнамерявали своите бюджети. Налице са подписани контракти и поети задължения. Предвидимостта и стабилността са правила, които вносителите съблюдават, по този начин както наредбата на член 26, алинея 1 от Закон за нормативните актове уговаря.

Отделно от това, във връзка с възбраната за реклама в интернет следва да се има поради, че резултата от действието на сходна наредба ще засегне единствено локалните юридически лица. Това ограничаване ще има удобен резултат върху задграничните компании, с регистрации отвън територията на Р. България, към които ще се пренасочат тези рекламни контракти.

Считаме, че предлагането на вносителите се явява голословно и в подтекста на Решение на Европейски Съюз С-347/09, съгласно което „ националната правна уредба (трябва) да разрешава потреблението единствено на реклама, която е умерена и прецизно лимитирана до нужното за ориентиране на потребителите към следените мрежи за игра “. В допълнение, Решение C-410/07 на Съда на Европейски Съюз планува „ рекламата да остане умерена и прецизно лимитирана до нужното за ориентиране по този метод на потребителите към позволени мрежи за игра. За сметка на това тази реклама не може по-специално да има за цел да предизвиква естественото увлечение на потребителите към игрите, като подтиква дейното им присъединяване в тях, по-конкретно като показва игрите като елементарна активност или им придава позитивен облик, обвързван с обстоятелството, че събраните доходи се насочват към действия от общ интерес или още като усилва привлекателността на игрите чрез примамливи рекламни послания, описващи бленувани огромни облаги “.

Опитът сочи, че българският консуматор на онлайн
хазартни игри не демонстрира особено внимание и сдържаност във връзка с избора си да не залага в нелицензирани уеб сайтове – от една страна и въпреки това, въвеждането на ограничавания се оказва неефективно поради софтуерните благоприятни условия да се достъпват платформи посредством прокси адреси. В тази връзка, а и както сочи опита на други европейски пазари, ограничението на рекламата води до увеличението на интензивността на нелицензирани уеб сайтове, което респективно понижава опцията на страната да събира налози и такси от хазартна активност, както и да обезпечи отбрана на тези консуматори.

Прави усещане, че в ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО вносителите са показали като съображение за законодателната си самодейност ограничаването на „ разпространяването на хазартните игри “ и „ понижаване на тяхната известност “. Този резултат, както опита демонстрира, не се реализира нито със възбрана на рекламата, нито със възбрана на активността. Строгите регулации, въвеждане на ограничения за лекуване, за предварителна защита, провеждането на акции за виновна игра, запазването на баланс за подкрепяне на спортни клубове, осъществяване на културни мероприятия, възстановяване на обществената среда, … - това е посоката, в която е належащо да се трансформира нормативната уредба.

Независимо от обстоятелството, че вносителите са планували основаването на нова Наредба с оглед разходването на вноските за обществено отговорно държание, в оценката е посочено, че не се постановат промени в други нормативни актове. В ЗИД на ЗХ вносителите показват нуждата от смяна на член 237 от Наказателния кодекс, част от Раздел II, Престъпления в обособени икономически браншове, където се плануват наказания за ликвидиране и улов без съответно позволение на наедрял дивеч; за ликвидиране или улов на малък дивеч без ловджийски билет, „ както и оня, който въпреки и да има ловджийски билет, убие или улови подобен дивеч в неразрешено време, в неразрешено място или със неразрешени средства “.

Очевидно е, че вносителите не са отделили нужното време да извърнат внимание на всички въпроси, наранени групи и структурни промени, които ще се наложат при приемането на това предложение.

БАХД не споделя визията на вносителите за това, че „ смяната подхожда на откритите в националното и в европейското право правила на отбрана на публичния интерес при съблюдаване свободата на словото и недопускане на дискриминация “.

Настоящото предложение се внася без полемика с промишлеността, без обществено разискване, без разбор на евентуалния резултат върху медиите и най-много без аргументация за спешността, поради определения миг за внасянето: Два работни дни преди оповестената парламентарна почивка поради провеждането на новите парламентарни и европейски избори.

Предложените като изключения времеви рамки във връзка с влизането в действие, следва да бъдат стимулирани по този начин, че да бъде разбрана извънредността на плануваното влизане „ в тридневен период от обнародването (му) в „ Държавен вестник “ с изключение параграф 1, т.2, който влиза в действие три години след обнародването му “.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Призоваваме да се спазят открития ред и правила на Закона за нормативните актове за разглеждане и гласоподаване на импортирания законопроект.

С почитание:                                              

Стилян Шишков

Председател на Управителния съвет на Българска асоциация на хазартните дейности

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР